Versterkte boerderijen

In de late Middeleeuwen, maar vooral ook in de 16e en 17e eeuw verschijnen er versterkte boerderijen en hofstedes in Schalkwijk. Het gaat vaak om een hofstede met gracht en soms een toegangspoort zoals we kennen van bij de Steenen Poort. We zien ze in Houten, Schalkwijk en Tull en ’t Waal. Op de hofstede stond een hoofdgebouw en verschillende bijgebouwen. Er woonden meerdere mensen, die allen betrokken waren met de bedrijfsvoering van de boerderij.

Status en bescherming

De versterkte boerderijen gaven een veilig gevoel tegen rondtrekkende vagebonden en rovers. Een dergelijke boerderij bood geen bescherming tegen ridders en kleine legers. Ook leverde een dergelijk hofstede status op, omdat alleen de rijkere boeren of edelen zich een versterkte boerderij konden permitteren.

Op onderliggende pagina’s worden ze besproken. Niet altijd is duidelijk wanneer het een kasteel, een buitenplaats of een versterkte boerderij is. Sommige boerderijen zijn nu nog te zien. De boerderijen zijn:

BoerderijOntginningGrachtPoortgebouw
De BeestBlokhovenjaonbekend
BiesterhofstedeBieshaarjaja
De Kroon (Croon)Waalseveldjanee
De Gouden HarpBieshaarjaonbekend
WelgelegenTetwijkjaonbekend

Andere boerderijen

BoerderijOntginningOpmerkingen
BouwlustGoyerveldSamen met buitenhuis Jachtlust
HelenahoeveTetwijk

Op de kaart

Op onderstaande kaart staan de bestaande boerderijen, de versterkte boerderijen en de verdwenen boerderijen. Klik op het icoon en je leest meer informatie over het gebouw. De kaart wordt regelmatig aangevuld.Deze pagina is gewijzigd op 7 oktober 2023