Herberg Schalkwijk

Schalkwijk lag op de route van Utrecht naar Culemborg/DenBosch. Schalkwijk kende voornamelijk herbergen in de dorpskern. Een herberg was doorgaans een boerderij, waar het voorhuis was veranderd in een drinkgelag. Schalkwijk lijkt meer tapperijen dan herbergen te hebben gehad. Een onvolledig overzicht van de locaties in het gerecht en de latere gemeente Schalkwijk.

De Prins / De Gouden Leeuw

Gelegen op de Brink, direct naast de brug. Deze herberg was vergaderlocatie voor het gerechtsbestuur en daarmee ook gerechtshuis. Dat betekent dat De Prins al in de 18e eeuw heeft bestaan. Later verhuisde het gemeentebestuur naar café Dorpszicht aan de overkant van de weg. In 1930 heet het café De Gouden Leeuw.

De Zwaan / ’t Hoekje

Gelegen langs de weg van Houten naar Culemborg. Duikt op onder de naam De Valk in 1886. Deze kroeg was stamkroeg van de arbeiders. Boeren gingen naar De Bonte Koe. In 1894 wordt de naam De Zwaan gebruikt. Eigenaar is Johannes de Valk. Het café komt via Kees de Valk bij Harrie de Valk. Een latere bekende pachter is André Hazes in de jaren ’80. Tegenwoordig is De Ram hier gevestigd.

De Bonte Koe (Kuijer)

Bekend uit de periode rond 1880 – 1960. Deze kroeg was stamkroeg van de boeren. Arbeiders gingen naar De Zwaan. De Bonte Koe was tevens Bakker/Kruidenier.

Het wapen van Schalkwijk/Dorpszicht

Gelegen tegenover de Brink van Schalkwijk stond sinds 1950 Het Wapen van Schalkwijk (Bijlevelt). Sinds 2016 is naast deze locatie PAND Pannenkoek verschenen. Voorloper was café Dorpszicht dat in de tweede helft van de 19e eeuw hier stond. In Dorpszicht vergaderde het gemeentebestuur van Schalkwijk, voordat er een eigen gemeentehuis was. Dorpszicht had een doorrijschuur.

In de hollenden Wagen

Deze herberg zou in 1625 bestaan en worden gerund door Ghijsbert Holl.

Overige café-locaties

St Pieter (1668 – 1865)
In 1668 wordt bewoner Jan Jansz. genoemd als weert. Dit café-restaurant stond bij het Dijkhuis en werd in 1865 door brand getroffen. Het werd herbouwd, maar werd geen café meer. Schalkwijk had in die tijd 10 tapperijen.

Nadorst (1680 – 1880)
Gebouwd in 1680 op de hoek Scheidingsweg met de Lekdijk. Eigenaar was een veerschipper op Culemborg. In 1880 wordt de herberg afgebroken. Gedurende deze 200 jaar zijn er perioden geweest dat het gebouw niet als herberg functioneerde.

Stationskoffiehuis Schalkwijk (Mulder, 1900)

Café De gezuster Buschgens – De Heul (voor 1940 – na 1943)
Deze was te vinden op Overeind 93 in een dwarshuisboerderij uit de 19e eeuw. In 1966 werd het pand verbouwd tot een woning.

Café bij Hommelberg (Provinciale weg) (1943)

Café Vierschaar (Provinciale weg)

Café bij Van Bemmel (Jhr Ramweg)

Ons genoegen van De Goey ( Provinciale weg1911)

Deze pagina is gewijzigd op 26 december 2021