Biesterhofstede

De Biesterhofstede lag in de ontginning De Biester, vermoedelijk achter de boerderij op het adres Schalkwijkseweg 22. De Biesterhofstede bestaat niet meer.

De Biesterhofstede komt voor op een kaart uit 1626. We zien een boerderij, schuur, twee hooibergen, een gracht en een poortgebouw. Het poortgebouw was op het noordoosten gericht en dus op de Goyerwetering.

De eerste vermelding van de hofstede is uit de periode 1349 – 1444. Het gebouw was in 1626 eigendom van ‘De Wit’ die vanaf 1546 telkens als eigenaar in de archieven opduikt. Vanaf 1658 verschijnt de naam Baars als eigenaar. In 1785 wordt de hofstede voor het laatst genoemd.

In 1832 is de boerderij niet meer zichtbaar op de kadasterkaart. De boerderij bestaat dan dus niet meer.

Land Biesterhofstede

Het land van de hofstede strekte zich uit van de Schalkwijkerwetering tot aan de Goyerwetering. De locatie van de hofstede is niet teruggevonden. Wel zijn op de plaats waar de kaart uit 1626 de hofstede intekent, drie scherven gevonden. Op een van die scherven stond een wapen, waarvan de oorsprong of betekenis niet is achterhaald. Deze pagina is gewijzigd op 27 december 2020