Boerderij Blokhoven

Thans is alleen nog een boerderij zichtbaar.

Het huis Blokhoven heeft gestaan ten zuidwesten van kasteel Schalkwijk, ter hoogte van de huidige Achterdijk. Het huis wordt voor het eerst genoemd in 1296.

In de 14e eeuw kwam het Schalkwijkse gebied onder beheer van de heer van Kuilenburg. Ook de polder Blokhoven was eigendom van deze edelman en was in die tijd vermoedelijk in eerste instantie een eigen heerlijkheid.

Polder de Beest

Vanaf 1441 woont Jan van Beesd in een naburige boerderij die de naam De Beesd draagt. Ook de polder Blokhoven krijgt langzaam de naam Polder de Beest en zelfs de wetering draagt deze naam bron. Twee eeuwen later in 1640 wordt deze naam nog steeds voor de polder gebruikt. Later in de tijd keert de naam Blokhoven terug.

Eigenaren

In 1465 wordt Blokhoven eigendom van de kloostergemeenschap Onze Lieve Vrouwe Bergh te IJsselstein. Dertig jaar later wordt Willem Neutran de nieuwe eigenaar, inclusief het omliggende land.

Blokhoven bestond uiteindelijk uit een huis met één verdieping en een zolder. Verder uit een woontoren, een hofstede, een duivenhuis en een poortgebouw. De woontoren had een extra verdieping. Voor de een de reden het gebouw in te delen als kasteel, voor de ander als boerderij.

Om het huis was een kleine muur. We weten dit uit de tekening die er is, uit ongeveer het jaar 1710.

Vanaf 1750 raakt het kasteel en bijgebouwen in verval. Formeel was het toen al veranderd in een buitenplaats. Rond die tijd wordt het gebouw gesloopt. De boerderij bleef bestaan en werd in de 19e eeuw verbouwd tot de huidige vorm. De gracht is in stand gebleven en nu nog zichtbaar.Deze pagina is gewijzigd op 27 december 2020