Boerderij De Beesd

De Beesd was een versterkte hofstede aan de Achterdijk, vlakbij Blokhoven. Het huis lag op een hoger gelegen terrein en had een gracht, die nog deels is te zien.

Over het ontstaan van het huis is niet veel bekend. De eerste vermelding gaat terug naar de 1441. Eigenaar was toen Johan (Jan) van Beesde, waarschijnlijk afkomstig van De Beesde in Bunnik.

Waterschap krijgt naam De Beesd

De boerderij lag in de Schalkwijkse polder Blokhoven, maar kennelijk maakte Jan van Beesde veel indruk. In de loop der jaren werd niet meer gesproken over de polder Blokhoven, maar over polder De Beest. In 1599 werd het waterschap De Beesd opgericht, met een eigen molen.  Zelfs de wetering wordt naar De Beest genoemd. Tot 1640 werd nog over polder De Beest gesproken, daarna keert langzaam de naam Blokhoven weer terug.

In een bron uit 1609 wordt het huis omschreven als ‘Landays nu genaempt de Beest’. Het huis was eigendom van Fredrik Voocht van Rijnevelt en in dat jaar niet meer bestaand.


In de eeuwen erna zijn nieuwe boerderijen verschenen die dezelfde naam droegen. Dit waren geen versterkte boerderijen meer.

Deze pagina is gewijzigd op 17 oktober 2021