Twee doden bij auto in wetering (1934)

Op 3 september 1934 rijdt een auto afkomstig uit Amsterdam ter hoogte van het Schalkwijkse gemeentehuis de Schalkwijkse wetering in. Daarbij komen twee personen om het leven.

Het is niet de eerste keer dat een auto in de wetering verdwijnt. Al in 1923 komt een kleine vrachtwagen uit Hilversum bij de Vinkenbuurt in het water terecht. Toen was het een kwestie van de auto eruit halen en de reis vervolgen.

Maar in 1934 zijn de gevolgen dramatisch. Dit keer gaat het om een gehuurde auto uit Amsterdam. In een Chevrolet zitten zes mensen onderweg naar Grave. De bestuurder is Ph. Stibbe (48). Verder zijn aanwezig de zussen Volbroek-Borghols, E. Siemerink-Borghols (61) en C. Wissing-Borghols uit Amsterdam en A. van der Kruijf-Borghols (58) met dochter E. van der Kruijf (32) uit Baarn.

De blauwe lijn is de route van de auto, voordat deze in de wetering verdween.

De auto van Stibbe rijdt over de provinciale weg van Utrecht langs Houten naar Schalkwijk, die een doorgaande route naar Gelderland is. Een ooggetuige uit Hilversum rijdt achter de auto over de Trip en ziet dat auto 40 tot 50 km per uur rijdt en ineens in het water belandt. Dit gebeurde bij de huidige kruising van de Uitweg met de Jonkheer Ramweg, waar in die tijd nog geen rotonde was.

De scherpe kruising met op de achtergrond het gemeentehuis van Schalkwijk (RHC Utzo)

Hulpverlening

Telegrafist T. Jansen van het station Schalkwijk fietst net langs het gemeentehuis en ziet het ongeluk gebeuren. Hij waarschuwt direct gemeenteambtenaar Wieman. Wanneer beiden aankomen bij de auto, blijkt deze op zijn kop in de wetering te liggen. Chauffeur Stibbe staat ernaast in het water. Wieman wacht geen moment en springt op de auto en trekt samen met de chauffeur de vrouwen uit de auto. Omstanders brengen de slachtoffers aan wal.

Maar mevrouw A. de Kruijf-Borghols krijgen ze niet uit de auto en Wieman haalt daarop een touw en een ladder en trekt met behulp van omstanders de auto op zijn zijkant. Daarna wordt het laatste slachtoffer uit de auto gehaald. Met de ladder als brancard wordt ze bewusteloos aan wal gebracht.

Foto uit de krant van september 1934

Gemeentehuis

De slachtoffers worden in het gemeentehuis opgevangen, waar ondertussen ook burgemeester Ten Holder aanwezig is. De gearriveerde gemeente-arts Jansen probeert daarna met twee verpleegsters mevrouw A. de Kruijf-Borghols te beademen, maar moet dit na enige tijd opgeven. Van mevrouw. E. Siemerink-Borghols is de toestand zo slecht, dat ze in het gemeentehuis wordt bediend. Ze overlijdt enkele dagen later.

De Schalkwijkse inwoners bespreken het ongeluk buiten na en snappen niet dat de auto in het water terecht is gekomen. Volgens het verslag in de Telegraaf vond men niet dat de auto roekeloos had gereden. Chauffeur Stibbe rijdt al 15 jaar auto en kan geen verklaring geven voor het ongeluk. Hij vond het een zeer moeilijke bocht in de provinciale weg en is waarschijnlijk de macht over stuur verloren. Er waren geen remsporen op de weg.

Stibbe moet enkele maanden later voorkomen bij de rechter. De auto blijkt slijtagesporen te hebben en er wordt 5 maanden gevangenisstraf geëist. De rechter vindt dat bewijs ontbreekt en spreekt hem vrij.

Een half jaar later rijdt een vrachtwagen uit Amsterdam onderweg naar Eindhoven op dezelfde plek in de wetering. Door het graven van het Amsterdam-Rijnkanaal wordt De Trip daarna afgesloten en komt het doorgaande verkeer niet meer langs dit gevaarlijke punt.

Deze pagina is gewijzigd op 18 september 2021