Moordlijst

Op deze pagina zijn chronologisch de moorden (of mishandelingen met dood tot gevolg) samengevat die in Schalkwijk hebben plaatsgevonden. Het betreffen moorden uit de periode 1500 tot heden. Oorlogsgeweld is buiten beschouwing gelaten.

Gedurende de 18e en 19e eeuw lijkt er geen moord te zijn voorgekomen in Schalkwijk, terwijl er wel gebeurtenissen uit die periode bekend zijn uit ’t Goy, Houten en Tull en ’t Waal. Een totaaloverzicht van de de huidige gemeente Houten (dus Houten en de drie kernen) is op oudhouten.nl te vinden. Wanneer u denkt dat feiten niet kloppen of er een zaak ontbreekt, stuur dan een email aan info@oudhouten.nl.

Overzicht 

1500 – 1599

1539 Zweer Gerritsz krijgt tijdens het spel ‘metten buegel’ in Schalkwijk ruzie met Lubbert Stevensz uit Barneveld. Er komt een mes bij te pas en Lubbert Stevensz komt te overlijden. Deze zaak is mogelijk enkele jaren eerder gepleegd.

1571 – Wijnault Roeloffsz uit Schalkwijk krijgt met Cornelis Dierickxz ruzie op de veerpont over de Lek. Er wordt een mes getrokken en Cornelis Dierickxz sterft. Het is onbekend op welke veerpont het is gebeurd. 


1600 – 1699

1602 – Peter Gerritsz de Rues uit Schalkwijk moet bij het Hof van Utrecht komen wegens doodslag op Evert Willemsz. Het is onbekend waar het is gebeurd.

1623 – Claes Jelisz uit Werkhoven krijgt een geldboete na doodslag op Anthonis Cornelisz uit Schalkwijk. 


1900 – 1999

21 juni 1922 – Het gemeentearchief van Schalkwijk meldt 10 gulden te hebben betaald voor lijkschouwing na het aantreffen van een dode man. De man is om het leven gekomen door doodslag. Nadere gegevens ontbreken.

17 juli 1937 – Bij De Heul worden twee lichamen uit de Lek gehaald. De vrouw Martha Kuilder blijkt te zijn gewurgd en daarna heeft de dader Hendrikus Hoogveld zelfmoord gepleegd. Het gaat om een moord in relationele sfeer.
Lees meer

19 september 1992 – De geboren Schalkwijker R. v. d. W. (20) wilde op bezoek bij een optreden van Pater Moeskroen in het dorp. Hij heeft onvoldoende geld en breekt in bij de snackbar aan de Jhr Ramweg. Daar wordt hij overlopen door de eigenaar en zijn broer. Hij vermoordt met een mes de 36-jarige broer. De eigenaar raakt zwaargewond. De dader is militair en wordt door een militaire rechtbank veroordeeld. Tien jaar later pleegt de dader in de gevangenis in Utrecht zelfmoord.


2000 – heden

21 oktober  2012 – Aan de Lekdijk in Schalkwijk vindt een familiedrama plaats. Drie mensen en de dader komen om het leven.
Lees meer

Deze pagina is gewijzigd op 26 december 2021