De installatie van burgemeester Ten Holder

Op woensdag 17 januari 1923 vindt de installatie van burgemeester Ten Holder plaats. Het is een gebeurtenis waar iedereen tussen de Strijpweg in Tull en ’t Waal en De Heul in Schalkwijk bij is betrokken.

De vorige burgemeester Kleinschmit was 38 jaar lang burgemeester van zowel Tull en ’t Waal als Schalkwijk. Met de installatie van Ten Holder hadden de dorpen aanleiding voor een feest. Zeer welkom na jarenlang gebrek aan van alles door de naweeën van de Eerste Wereldoorlog.

Tubbergen

Ten Holder was een ervaren burgemeester die al 13 jaar in Tubbergen dit werk deed. Waarom hij ineens deze gemeente inruilde voor Schalkwijk is een raadsel. Vlak voor zijn vertrek had hij nog zijn burgemeesterswoning in Tubbergen laten verbouwen en de gemeenteraadsverslagen van Tubbergen tonen een goed functionerende gemeenteraad. Er was wel één incident. Er was een sollicitant die Ten Holder ten val wilde brengen, nadat hij was afgewezen als veldwachter (Bron).

Aankomst Schalkwijk

Ten Holder komt op deze koude winterdag met zijn vrouw aan op het station van Schalkwijk. Hij wordt daar ontvangen door de 84-jarige voorzitter van het feestcomité, de Schalkwijkse wethouder J.Uyttewaal en wethouder T. Verwey uit Tull en ‘t Waal. Het fanfarecorps Wilhelmina speelt het Wilhelmus en de stoet zet zich in beweging richting Tull en ’t Waal. Deze stoet bestaat uit ruiters, gevolgd door het rijtuig van de burgemeester, opnieuw een aantal ruiters en een grote groep fietsende mensen.

In Tull en ’t Waal is een ereboog gemaakt bij de katholieke school. De kinderen zingen een lied en er worden woorden uitgewisseld. Daarna wordt de burgemeester geïnstalleerd in de gemeenteraad van Tull en ’t Waal. Na het bezoek aan de Christelijke school wordt via de Strijpweg de Lekdijk bereikt. Over de gehele Lekdijk wordt de reis vervolgd naar De Heul.

Terug in Schalkwijk

Hier staat fanfarecorps Wilhelmina weer te wachten die de burgemeester en de stoet begeleidt langs de provinciale weg. Overal bij de huizen wappert de Nederlandse vlag. In het dorp aangekomen wordt de burgemeester onthaald door de leerlingen van de jongensschool en de meisjes van het Canisius. Opnieuw wordt de Jhr Ramweg afgereden om bij het Schalkwijkse gemeentehuis te komen. Daar wordt de burgemeester geïnstalleerd, nu voor de gemeente Schalkwijk. Een receptie volgt.

Burgemeester Ten Holder
De installatie van Burgemeester Ten Holder

Alsof het niet genoeg is kan om 17 uur iedereen de burgemeester ontmoeten in het verenigingsgebouw. Na een stukje entertainment en de nodige woorden wordt het Wilhelmus gezongen en eindigt de installatie.

De gemeente Schalkwijk en Tull en ’t Waal hebben tot 1943 een goede burgemeester die zich vooral inzet op de verbetering van de wegen en verkeersveiligheid. In 1943 wordt Ten Holder door de Duitse bezetter afgezet.

Deze pagina is gewijzigd op 12 september 2021